Så kan en motorcykel bromsa – åldrandet

Att köra motocross eller enduro med motorcykel kräver både muskelstyrka och kondition. Så kanske hojen ska fram igen nu när styrketräning har visat sig bromsa åldrandet.

På den tiden jag tävlade aktivt med motocross och enduro var Sverige världsledande i cross. Sveriges skidåkare var inte så dåliga de heller. Det påstods att våra crossmästare – Rolf Tibblin, Bill Nilsson, Sten Lundin m.fl. – hade bättre syreupptagningsförmåga än Sixten Jernbergs polare i skidspåret.

Åke Kull - mitt alias på tävlingslicensen 1970 - provar Björns trial-hoj 20 år senare.

Styrke- och konditionsträningen tyckte jag var tråkig. Då fanns inga gym eller träningsapparater med snabb feedback. Men körningen var så rolig att jag stod ut med springandet, armhävningarna, hantel- och bollkramandet.

Dags alltså att återuppta åtminstone den fysiska träningen – kanske med någon modernare hoj som morot. Mina goda vänner från mc-sporten har lånat ut både enduro- och trialhojar till mig under de senaste decennierna. Inscannade fotobevis här intill är från mina mer sansade körövningar därvidlag.

Vadan detta nyvaknade intresse för styrketräning?
Jo, den kan bromsa en av åldrandets mest betydande komponenter, muskelförtvining eller sarkopeni. Det visas i en doktorsavhandling av Alexander Cristea vid Umeå universitet enligt en informativ artikel på Svenska Dagbladets webb.

Författare: Lennart Strandberg

Professor (emeritus) vid Linköpings universitet; Oberoende haveriutredare och olycksanalytiker i eget företag stop.se; Körkort A BE CE DE; Tävlingsförare i svenska bileliten och på mc i enduro; Experimentell och epidemiologisk forskning om trafikantbeteende, biomekanik och kördynamik i kritiska situationer; Professor i teknisk olycksfallsforskning vid tidigare Arbetsmedicinska institutet.

En kommentar till “Så kan en motorcykel bromsa – åldrandet”

  1. Så sant det där med kondition och styrka. Det gjordes
    ett kondistest med Håkan Carlqvist, Ingemar Stenmark och Gunde Svan under deras storhetstid. Resultatet förvånade alla utom dom som var aktiva i Cross/Enduro och Utförsåkning då skillnaderna dem emellan var minimala. Carlas och Ingemars värden var bättre än näst bäste längdskidåkare.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.