Spåret *inte* där bussen åkte av vägen?

Söndagens tragiska bussolycka nära Sveg såg ut att förklaras av däckspår i Expressens foto. Bildtexten uppger att det var avsatt där bussen åkte av vägen. Det har nu dementerats. Inläggets rubrik och text ändras därför.
Senaste uppdatering: 170407 kl.22

Skärmdump från artikeln på expressen.se.  Med utgångspunkt från att spåret var avsatt *före* dikeskörningen, stödde dess utseende hypotesen om mekaniskt fel i höger framhjulsaggregat, t.ex. kärvande hjullager. Låsningsfria ABS-bromsar kan nämligen inte lämna däckspår som på fotot.

På sociala media har förekommit skuldbeläggande spekulationer om att det underkända hjullagret i en tidigare besiktning inte skulle ha bytts ut. Det tillhör den reaktiva delen av olycksrekonstruktionen – med juridiska spörsmål, som ligger utanför de proaktiva aspekterna och min kompetens.

I mina diskussioner med Expressen betonade jag därför att vi utomstående knappast kan veta något om detta. Exempelvis kan ett okänt bakomliggande fel hos bussen ha gjort att nya hjullager försämrades efter godkänd reparation. Även det tycker jag kan läsas in i reportern Åsa Asplids väl utformade text.

Jag beklagar uppriktigt om min utgångspunkt har förstärkt lidandet för någon inblandad. Om en personlig kontakt eventuellt kan gottgöra detta är jag beredd att försöka i dialog per telefon. Mejla i så fall ditt telenummer och lämpliga tidpunkter till mig (LSt at stop . se).

Spåret har jag inte sett redovisat i någon annan medierapportering. Fotografen, Matilda Nyberg, har varit observant på vägbanan även långt före bussens slutläge. 
Så skrev jag först. Senare fick jag dock besked om att fotot var taget vid slutpositionen. Spåret kan i så fall komma från höger framhjuls sidorörelse – i vältningens slutskede eller vid bärgningen. 

Läs mer i Åsa Asplids artikel på Expressen.se.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.