Farligt köra försiktigt? Hjulkalendern 9 med video

I snösträngar och modd kan en framhjulsdriven bil börja svänga av sig själv, om föraren där släpper upp gaspedalen eller frikopplar. Det beror på fenomen i däck- och bilfysik, som talar emot att just då ”köra försiktigt”.

Videon nedan illustrerar hur en framhjulsdriven bil övergår från att färdas stabilt rakt fram till att börja sladda och gira av sig själv. Det sker när föraren lättar på gaspedalen efter den inledande accelerationen.

På videon simuleras halkan av den gotländska uppfinningen Skidcar. Bilen lyfts av en ram med pivåhjul på hydrauliska ‘domkrafter’. Därigenom minskar belastningen på fram- och bakhjul och deras väggrepp försämras.

Minskat väggrepp var vad många råkade ut för på den snömodd som bildades på vägarna under helgen 7-8 december. Därför tar jag mig friheten att nu i lucka 9 upprepa mina tidigare varningar för att plötsligt börja “köra försiktigt“, när (den framhjulsdrivna) bilen har hamnat i en snösträng.

Grafisk illustration av sladd
Yttre krafter och deras girmoment på stabilt och instabilt fordon. Figurmanus till Nationalencyklopedins artikel om kursstabilitet.

Ett rullande hjul får bättre sidgrepp när drivande eller bromsande krafter minskar. Det förbättrar stabiliteten om hjulet sitter på bakaxeln. Då kan bakvagnens sidorörelser hejdas. Men ökar sidgreppet fram och blir större än bak, så beter sig bilen som en bakvänd papperssvala, den vänder av sig själv.

Vill du veta lite mer kan du läsa mina artiklar i Nationalencyklopedin under uppslagsorden kursstabilitet och moddplaning.
Moddplaning inträffar även i relativt låg fart och hotar särskilt lätt belastade hjul – vanligen bakhjulen. De får på modd inte heller någon skyddande ‘svallvåg’ från framhjulen – som vid vattenplaning.

Sökord halka kanske ger flera uppslagsändar för den undrande.

Klicka här för redan öppnade luckor i årets adventskalender.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.