Vattenplaning bak + grepp fram får bilar sladda – video

Vattenplaning enbart på framhjulen får bilen att stabilt gå rakt fram. Inte så bra om man vill svänga, förstås. Men planar enbart bakhjulen blir det värre. Då girar bilen av sig själv. Det här kan bli kuslig verklighet med nya däck fram och gamla bak. Om bilen är fram- eller bakhjulsdriven spelar ingen roll.

Problemet är nog större vid vanligt regnväder än när de flesta kör extremt sakta – som nu på vissa platser efter SMHI:s vädervarning och kaoset i Västsverige.
Jag passar ändå på att flagga för riskerna genom blogglänkningen i de artiklar, som redaktionerna kanske har vänligheten att behålla. Se rubrikerna längst ned.

Volvon på videon sladdar utan att föraren rör bromsen. Bakhjulen är upplyfta av Skidcar-ramen under bilen. Därför är den instabil.
Men jämfört med vid vattenplaning har föraren lite mer tid på sig att dämpa pendlandet och häva sladden, eftersom bakhjulen ändå har ett visst grepp. Det hörs på skriket från gummit. Vid vattenplaning saknas både väggrepp och ljud från kontaktytan.

Videon är från demonstrationskörningar för TV4-programmet “I polisens kamera”.

Då förklarade jag för programledaren, Arthur Ringart, hur första, andra och tredje generationens girstabilisering fungerar i personbilar.

Det videon visar är generation 2 med låsningsfria ABS-bromsar. Bilen har egentligen girsensorer och antisladd (3:e generationen), men på videon är det urkopplat. Volvo kallar sin antisladd för DSTC. En vanligare förkortning för antisladd är ESP (Electronic Stability Program), som egentligen är ett varumärke hos Bosch.

Det är bakhjulen som stabiliserar bilen. Framhjulen får den att svänga. Se min artikel i Nationalencyklopedin under uppslagsordet kursstabilitet. Där finns också en figur som är snyggare än min förlaga på webben, “Därför sladdar vissa bilar“.

Kör man i landsvägsfart och har bra grepp på framhjulen när bakhjulen helt tappar greppet blir bilen som en bakvänd papperssvala. Att parera en sådan sladd kräver stor känslighet, precision och snabbhet på ratten av föraren.

Axplock från rubrikerna i dagens massmedia

GP:
Regnkaos i Västsverige
Så slog regnet till i Göteborg
Radio Göteborg slogs ut
SMHI varnade aldrig
GP:s reporter fast i trafikkaoset
Kraftiga förseningar på bussarna
Lugnare läge i Kungsbacka
Lugnt i Göteborgsområdet nu  (12:50)
Ser ut att klarna upp (13:10)
Räddningstjänsten: “Vi kunde inte åka på allt”  (15:03)

SvD:
SMHI utfärdar klass ett-varning för Västsverige
Ostkusten drabbas av lokala regnskurar

DN:
Källare och vägar dränktes i vatten
Mer regn över västra Sverige

Till sist en liten fo(r)tnot för DN, som skriver:
Fortkörare klarar sig trots kameror
De kanske klarar sig från böter, men mot vattenplaning och andra olycksrisker hjälper varken kameror eller annan senfärdig automatik. Den enskilde bilisten måste få veta direkt om något är galet, innan olycksförloppet överraskar henne eller honom.

Andra invändningar mot fartkamerasystemet framförde jag i ett tidigare inlägg, men redaktionen för dn.se plockade bort blogglänken till bildrullen.se – troligen pga otydligt formulerade samband med andra DN-artiklar jag länkade till.
Se Tillägg 14/8 i de sista två styckena av inlägget, Tankefel om fartkameror går igen.

2 svar på ”Vattenplaning bak + grepp fram får bilar sladda – video”

  1. Signaturen Dille är observant.
    Det uppskattas!

    Jo då, visst var det meningen att bilen skulle sladda runt. Men låter man sladden bli för bred i landsvägsfart, så kan nog ingen förare undvika rundpall.

    Däremot försöker man i tävlings- och demosammanhang (när det finns plats och inga mötande bilar) att hjälpa bilen runt ett helt varv (eller flera), så att färden kan fortsätta. Det är kanske det skedet du avser?

  2. På videon ser man i det senare skedet inga försök att häva sladden med motstyrning. Är det avsiktligt, eller har videon för dålig kvalitet för att man ska se försöken att häva sladden? Skulle det se ut så här även om du körde?

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.