Tre tips mot farligt fusk

Fusket på högskolan växer och måste stoppas enligt DN i dag. Men är allt fusk lika klandervärt? Är studenternas fusk allvarligare än myndigheters fusk med fakta som media sprider – med allmänt utbredda missförstånd som följd? Ska sanktioner mot fusk vara tuffare för studenter än för anställda i den offentliga sektorn? De frågorna väntar på sina svar.

“Plagiat är det största problemet”, säger en jurist på Högskoleverket i dagens DN. Men i artikeln utvecklar ingen hur olika typer av fusk påverkar studentens lärande och hur det kan leda till vilseledande och farliga misstag senare i fuskarens yrkesverksamhet.

Fartygs stabilitetsvillkor i kursen Farkostteknik för blivande civilingenjörer vid Linköpings universitet.
  • Ta exempelvis en civilingenjör som tror sig kunna farkostteknik, men har missförstått stabilitetsvillkoren genom att bara skriva av kamraternas ekvationer – eller lära sig dem utantill utan att förstå sammanhanget. Hon eller han riskerar att slinka igenom utbildningen utan att upptäckas och bli omedvetet okunnig om farliga fenomen i sin egen profession. Här har högskoleverket ett problem att utreda. Det borde vara större än de plagiat som Urkund kan upptäcka, åtminstone i kvalitativ bemärkelse.
  • När jag jobbade som universitetslärare och examinator, varnade kollegorna mig för att anmäla misstänkt fusk till disciplinnämnden. Anmälande lärare misstänkliggörs där – i god juridisk ordning – av studentens ombud.
    Enbart i solklara fall går anmälaren ur processen utan dålig eftersmak. Även det får mig nu att fundera över om inte en gradering av fusket vore att föredra, där allt inte behöver tas upp i disciplinnämnden. Sådana lösningar kanske också kan fås att rimma med studenternas önskemål.
  • Fusk med fakta och farliga förenklingar på högre nivå i statliga myndigheter och kontrollorgan borde kunna nagelfaras minst lika noggrant som enskilda studenters genvägar förbi sitt egna lärande. Det problemet tangerar Bo Ekman i dagens DN Debatt, bl.a. när han skriver “Att hantera komplexitet blir människans nästa kompetensmål.”
    Då får inte rättsväsendet ignorera naturlagarna bakom komplexa haveriförlopp. Och statens kontrollorgan får inte tiga ihjäl kritik mot sina egna misstag.

 

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.