Må bra av att skratta utan anledning

Videon här är seg i början. Men dess sju minuter behövs nog, om man är ovan.

Vad ångrar döende allra mest? Den frågan besvaras  nu hos DN och SVT. Så synd om de inte hade provat på skrattyoga – att skratta ‘utan anledning’.

Det blev min spontana tanke när jag hade ögnat igenom artiklarna:
Det ångrar döende allra mest (DN)
Sakerna stockholmarna vill göra innan de dör (DN)
De fem saker människor ångrar på dödsbädden (SVT)

Lennart Strandberg med mer lycka än olycka i tankarna
Le(nnart) Strandberg

Att skratta utan (synbar) anledning tyckte jag först lät meningslöst. Tills jag tittade på en video från en flerdagars internationell forskarkonferens vid Linköpings universitet.

Varje morgon fick alla deltagare tillfälle att vara med på en halvtimmes skrattövningar.
Det var många som ville, och det var många som smittades – det både hördes och syntes på videon.

Två erfarna instruktörer* i dialog på podiet byggde successivt upp en stämning som smittade till skratt. De skeptiska forskarna i auditoriet blev nog mer mottagliga efter att ha fått höra om vetenskapliga studier av hur det fysiologiska skrattandet startar biokemiska processer som ökar välbefinnandet.

– Normalt skrattar vi för att något är skrattretande.
– Det fysiologiska skrattandet får oss att må bra.
– Välbefinnandet kan uppnås med skratt ‘utan anledning’.

Nåväl. Det här måste upplevas. Kanske behöver det tränas med kompetent ledning innan det fungerar av sig självt.
Videon överst kan ge en föraning om hur det känns. Den är lite seg i början och tar sju minuter. Men jag tror att den tiden behövs som introduktion.

Många av de kortare snuttar jag har hittat på YouTube gav mig ett alltför flåshurtigt intryck.
En medelväg på 4 minuter kanske passar:

På den här videon öppnar John Cleese för “Fake it till you make it, skrattyogans grundbult. Den världsberömde komikern deltar med olika människor i grupp – inklusive straffångar i indiskt fängelse.

Dessvärre har videoklippen från konferensen tagits bort från de webbadresser jag gick till för några år sedan. Men en av de två instruktörerna (som jag nämnde i inledningen) bor i Sverige. Hon heter *Helen Thyrvin, har tränat mig tillsammans med flera av mina vänner och kan nås via skrattyoga.se

Behöver du situationskomik för att ha anledning att skratta och komma igång? Då kanske det kan fungera med katterna här eller hårdhudad husses hund här. Du kan också söka på skrattyoga eller “laughing yoga” på YouTube och googla på “laughter yoga” som ger en länk till Wikipedias beskrivning.
De söktipsen saknas på Vårdguidens sida, där de välmenande undertecknarna (i skrivande stund) tycks ha varit omedvetna om att man kan skratta utan anledning.

Livet är det som pågår när jag håller på med en massa annat.
Därför är det så fint att – när som helst – kunna skratta utan anledning och må bra av det. Det ger mig nog mindre att ångra vid min verkliga deadline – som inte går att missa ens för en tidsoptimist som jag 😉

🙂 LYCKA TILL 🙂

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.