Årets Nobelpris i fysik avser universums expansion. Här gratuleras de vinnande forskarna med en slags motsats. Även den som inte förstår kanske kan njuta av en halv minuts animerad kontraktion.
Läs om faktabakgrunden i artikeln hos New Scientist:
Black Hole devours a star
… och försök sedan att slita dig från allt annat intressant hos New Scientist, som ofta återkommer i Bildrullens twitterflöde.
En 5 minuter lång video i fina färger beskriver hur svarta hål fungerar:
Intresset för ½-minutersvideon överst i den första publiceringen 25/8 fick Bildrullen på twitter att 5/9 börja följa astronautroboten, som twittrar från rymden.
Men nu, 4/10, när Nobelpriskommittén har uppmärksammat samma vetenskapsområde, fokuserar New Scientist mer på specifika fakta än på färggranna simuleringsfilmer:
Still-mysterious dark energy takes physics Nobel
… och svenska massmedia ligger inte heller på latsidan 4 oktober 2011.
Medan SvD först sköt fram gårdagsdebaclet om medicinpristagarens dödsfall:
Reaktionerna efter Nobelprisblundern
… kom man senare med en intervju av Anders Bárány i Nobelakademiens fysikklass. Han förklarar varför det är så omvälvande att universums expansionshastighet ökar:
“Upptäckten skulle kunna leda till en revolution”
DN toppade i stället med att intervjua sin egen vetenskapsredaktör och med (kanske alltför) snabba texter om fysikpriset:
Svenskar jobbade med Nobelprisad forskning
Bojs: Ett riktigt drömpris
Fysikpris för rymdens accelererande expansion
… får avsluta dagens länkar med sin pikanta deriveringsöverdrift i textens “accelererande hastighet”. DN:s skribent menade nog ‘ökande hastighet’.
Tack, Sockna, för tips om DN-länk och för kompletteringarna!
Din kommentar stoppades automatiskt för granskning eftersom den innehöll två länkar. Ibland hindrar det spammare från att sprida sitt brus.
Vill bara påpeka att länken till DN om astronautroboten inte fungerar, sök på Robonaut 2 så dyker det upp massor med länkar, exv:
http://robotnyheter.se/2012/02/17/se-forsta-rymdhandslaget-mellan-humanoid-och-manniska/
Du kan följa Robonautens twitter här:
https://twitter.com/AstroRobonaut