Så filmar du din bils rörelser

Videofilmer från bilkameror (car dashcams) visar nu på internet både komiska trafikincidenter och hemska krascher. De behövs ibland som bevis mot falska anklagelser. Men vad ska man tänka på innan köp förutom VARNINGEN nedan?

Det får du veta i den här videon, som också förklarar olika begrepp i “Techmoan’s” alla tester av specifika kameror.

Själv söker jag en kamera med G-sensorer, som beskrivs efter 5min 40sek på videon. Varför framgår kanske i den förra artikeln om min ‘Labb-Volvo‘, som levereras i september.

Direkt därefter handlar videon om hur inspelningarna skrivskyddas och omedelbart innan (5m15s) om sammanslagning av filerna på minneskortet. Mörkerfilmning nämns från 14m och vid 14m30s får vi veta att videoformatet H.264 är bättre än JPEG och MPEG4.

En nackdel med GPS-mottagare är att hastigheten speglas in i filmen – inte så bra om du kör lite över fartgränsen innan din bil blir påkörd. Tänkvärt för den som vill skydda sig mot orättvisor. Det nämns efter 13 minuter på videon.

VARNING!
I Sverige krävs tillstånd, om kameran är fast monterad, filmar automatiskt riktad mot en plats dit allmänheten har tillträde och om personer kan identifieras. Läs mer i tidningen Motors artikel, som jag vänligen upplystes om via Facebook av Johan Granlund – med uppbackning från Halvard Nilsson. Vi är alla medlemmar i VETA och får ofta nytta av varandras specialkunskaper.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.