Mesar undviker krocka utan regler – Video i slow-motion

En bild-rulle visar här levande varelsers överlägsenhet i precision och snabbhet vid “parkering” och “Collision Avoidance”. Det får vidga vyerna efter det ganska avgränsade perspektivet på bilteknik och -bildning i Bildrullens Hjulkalender 2014.

Fågel fäller ut "landningsställ", lyftkraftshöjande flaps och fartminskande fjäderbroms vid fågelbord. Foto 141225 av Lennart Strandberg för bildrullen.se.
Blåmes går in för landning och precisionsparkering vid julbordet 2014. Fågeln fäller ut “landningsställ”, lyftkraftshöjande “flaps” och fartminskande fjäderbroms på ett sätt som bör imponera även på mänskliga elitförare i flyg- och vägtrafik. Åtminstone blev jag impad bakom kameran, en Casio Ex-F1 med höghastighetsvideo, som spelade in YouTube-klippet nedan.

CollisionAvoidance-7Kylan tvingar fåglarna att vara snabba vid fågelbordet.
Att skynda skickligt är ett överlevnadsvillkor – ungefär som för många människor med bilen, åtminstone vid tjänsteresor.

Trots trängsel och konkurrens om levebrödet undviker videons blåmesar effektivt att krocka med varandra.
Det gör också våra vägars förare många gånger varje dag …

Därför kan vi ha mycket att vinna på att respektera den enskilde förarens erfarenhet och systematiskt ta vara på individuella observationer av problem för att förbättra trafikmiljön. Det skulle kunna förbättra både säkerhet och trivsel i vägtrafiken – jämfört med att svepande beskylla fordonsförare för att “orsaka” olyckorna.

Eftersom varje olycka per definition är oavsiktlig med flera orsaker, är det inte heller särskilt meningsfullt att bestraffa säkerhetsirrelevanta överträdelser av enstaka regler.

Hm, återigen lyckades jag – nu med fågelbilder – komma in på vägtrafik, bilar och körsäkerhet. I min familj brukar det ge syrliga kommentarer om ensidighet 😉

Även om årets Hjulkalender höll sig på mitt enkelspår, så var förra årets kalender lite mer varierad. Bläddra i den och prova gärna att skratta utan anledning.
Annars finns också Tage Danielssons sannolikhetsmonolog i samma lucka (nr.24).
En skejtande vovve och cykelekvilibristen Danny Macaskill bjuder på andra hjulperspektiv.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.