Så funkar GPS-appen Waze

GPS-navigeringssällskapet Waze lyfter det sociala samspelet mellan trafikanter till tidigare oanade nivåer. För mig har erfarenheten öppnat nya perspektiv, även professionellt.

Videon ovan visar den vänskapliga strategin bakom Waze. Fler finns på och via Waze-chefens twitterkonto @noamb11 (Noam Bardin, CEO of Waze).

Vi med Waze (uttalas Oejz) varnar varandra minutsnabbt i trafiken. Om flera av oss kör onormalt sakta på ett vägsegment, så upptäcks det av datorerna i Waze-nätet, som rödmarkerar och skriver ut medelhastigheten där trafikstockningar har uppstått. Alternativa rutter som sparar tid läggs ut till alla med uppgivet resmål.

Olyckor eller andra hinder på vägen positionsbestäms av oss som kör med Waze genom ett par knapptryckningar. Faran syns några sekunder senare på Waze-skärmen hos alla i närheten. Ljudvarning lämnas när man närmar sig en fara.

Vi som är särskilt intresserade kan själva rätta fel på kartan, när vi sitter vid datorn. Alla som åker med Waze kan med knapptryckningar markera olika typer av fel. Vägar, som du kör på men inte finns på kartan, ritas in automatiskt om du trycker på knappen för “Asfaltera väg”.

Markeringarna syns sedan i karteditorn med färgspår för den markerande användarens färdväg. När någon av oss kartnördar hemma vid datorn har listat ut vad som är fel och rättat till det, så tar det bara några dagar innan det är överfört till servrarna i Waze-nätet. Därför har kartorna i Waze oslagbar aktualitet.

Waze-appen och användningen är gratis. Inte en enda månad har jag överskridit min lilla surfpott (0,5GB) trots hundratals mil med Waze. Appen får vara igång för andras skull även om jag hittar.

Karta med rutt och position i realtid för användare av GPS-appen Waze.
Skärmdump från en väns iPhone, som hade fått SMS från min Waze-app med länk till webbsidan på bilden.

Är jag på väg att besöka eller hämta upp dig, så kan jag i appen skicka ett SMS till dig med länk till en webbsida som visar dig hur min position ändras på kartan och beräknad ankomsttid.

Omvänt kan din smartphone skicka dina koordinater på begäran av min Waze-app i bilen, så blir jag visad vägen till dig – utan att någon av oss behöver veta på vilken adress du befinner dig.

Leksaker? Tja, i juni köptes företaget Waze av Google för mer än en miljard dollar.
Tidigare hade Waze räddat ansiktet på Apple, när Iphone inte längre uppdaterades med Google-kartor. Apples egna kartor kraschade och man var tvungna att hänvisa Iphone-användarna till gratisappen från Waze.

Ändå fanns inte ett ord om Waze i Dagens Nyheters jämförelse häromdagen (Lördag sid14 i papperstidningen 2013-08-17). Märkligt när artikeln tar upp betalappar, och ger bl.a. Telia Navigator lovord, som helt saknar förankring i den verklighet jag upplevde under ett års gratisabonnemang med telefonköpet.

Så finns det något skäl för dig att inte skaffa Waze och stärka gemenskapen?
Du kan vara anonym eller skaffa ett användarnamn som ingen kan koppla till dig personligen. Att Google har köpt Waze och håller fartmoralister på avstånd – det öppnar för vänlig samverkan mot komplexa trafikproblem i stället för myndigheternas misstro och myggsilande övervakning av hyggliga bilförare.

Lista med mer om Waze på bildrullen.se

1 svar på ”Så funkar GPS-appen Waze”

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.