Svårt styra och bromsa efter motorstopp

När motorn stannar under körning i en modern bil, bortfaller servohjälpen till både ratt och bromspedal. Föraren måste plötsligt använda mycket större muskelkraft för att manövrera bilen.

DN rapporterar om en bilförare som körde ned i en oväntat djup vattensamling i går. Förutom att bilen fick motorstopp i vattnet tillkom stressen att behöva få stopp på bilen omedelbart. Det blev ju bara djupare och djupare.

Det går åt rejäla drivremmar för att dra runt servopumpar och andra hjälpaggregat i moderna bilar. Forna tiders fläktrem drev bara kylfläkten och elgeneratorn. Det syns kanske att en hel del maskinell kraft faller bort från ratt och bromspedal när motorn stannar.

Föraren tyckte att bromsarna inte tog och kom kanske djupare ned i vattnet än han skulle ha gjort om han tryckt så hårt han kunde på bromspedalen. Trots stor fara för sig och sin hund – med inströmmande vatten i bilen – lyckades föraren behålla sinnesnärvaron och ta sig ut med hunden i säkerhet. Att öppna en bildörr med vattentryck utifrån är inte lätt.

Den här situationen kan vara bra att komma ihåg för andra bilförare. Stannar motorn under färd, så var beredd att ta i med all tillgänglig muskelstyrka om du behöver svänga eller bromsa. Styr- och bromssystem fungerar, men utan servostöd.
Det är kanske speciellt viktigt att ha i bakhuvudet när man lånar, hyr eller köper en begagnad bil, där det kan finnas många anledningar till överrumplande motorstopp.

5 svar på ”Svårt styra och bromsa efter motorstopp”

  1. Anonyma kommentarer, som ignorerar sakfrågan i inlägget och raljerar över olycksdrabbade trafikanter har inget här att göra.

    Men jag har kanske missförstått signaturerna “Mekonomen”, “mmm” och “Nekro-Phil”, som får chans att återkomma med förtydliganden.

    De tre kommentarerna hittills får ändå stå kvar en tid som avskräckande exempel. Jag har sett betydligt värre bildliga stenkastningar mot svårt trafikskadade i massmedias kommentarspalter.

    Särskilt tveksam blir jag till anonym mobbning, när den olycksdrabbade är namngiven med foto, ålder och hemort i massmedia. Så var det ju i DN:s artikel om den här händelsen. Där är kommentarsmöjligheten avstängd – tänkvärt.

  2. Märkligt med dessa äldre herrar som ger sig ut med bil på okända farvatten. ”Här har jag kört i 50 år”-syndromet kanske? Men snart kan han ge sig ut och rasta hunden på nattgammal is om han gillar att leva farligt.

  3. Kan ju vara bra att inte vara dum i huvudet när man kör bil också, så undviker man kanske att köra rakt ner i en vattensamling där man inte vet djupet på den.

  4. Förr fanns varken styrservo eller bromsservo på bilarna! Sedan om motorn stannar….lägg i en växel och släpp upp kopplingen….bra broms!! Automat….P,1,2..läge!!! Gå i bilskola.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.