Så ser du om Volvon har Driver Support


City Safety med autobroms är nu standard i de flesta av Volvos modeller. Alla kan behöva funktionerna, men få som väljer bil vet att de finns. Ännu mindre känt är tillvalspaketet Driver Support.
Details in English: Driver Support Guide

Volvo med skyddsplatta i grillen för radarn i Driver Support-paketet. Under den yttre backspegeln sitter den ena kameran för BLIS, Blind Spot Indication System. I modellår 2014 av 60-serien ersattes BLIS-kamerorna av radar innanför bakflyglarna.
Volvo med skyddsplatta i grillens högersida för Driver Support-paketets radar. Under de yttre backspeglarna sitter kamerorna för BLIS, Blind Spot Information System. I modellår 2014 av 60-serien ersattes de av radar innanför bakflyglarna. Zlatan-filmen finns här med kommentarer.

Redan på utsidan syns det. Till höger i grillgallret sitter en liten platta framför radarn som upptäcker och mäter avståndet till trafikanter framför dig. Det ökar också komforten genom att den adaptiva farthållaren anpassar hastigheten till det fordon du kommer ikapp och håller en tidslucka, som du själv bestämmer med knappar på ratten.

Interiör av Volvo XC70, modellår 2014, med knappar (till vänster) i ratten och (nederst) framför växelväljaren för Driver Support. Kameror och laserinstrument för City Safety finns i modulen framför backspegeln.
Interiör av Volvo XC70, modellår 2014, med knappar för Driver Support i ratten (till vänster) och framför växelväljaren (nederst). Kameror och laserinstrument för City Safety finns i modulen framför backspegeln.

Har bilen automatisk växellåda blir kökörning betydligt lättare med  “Queue Assist”, som dock tillkom först under modellår 2011 i  60-serien och 2012 i V70 och XC70.

Driver Support-paketet har nu (i modellår 2014 av 60-serien) helljus som inte bländar, köautomatik, automatisk broms för fotgängare, cyklister och hinder på vägen, etc.

Kolla videofilmerna om det aktiva helljuset (generation 2), så skulle det förvåna mig om du sedan som nybilsköpare väljer något stylingtillägg i stället. Men för den som ska köpa begagnat eller hyra en Volvo kan det vara bra att snabbt kunna se vilka bilar som har Driver Support.

Det finns flera livräddande (och penningsparande) funktioner i Driver Support, som än så länge kostar mindre i tillval än metalliclack och nygamla ‘kärrfälgar‘. Man kan också få en del av förarstödet i paketet Driver Alert, som inte behöver någon radarantenn eller skyddsplatta i grillen.

Tror du det blir tråkigare att köra med Driver Support? Kolla då artikeln i lördagens DN (140222, sid A26-A27), listan med taggen Driver Support här på Bildrullen och min tråd på Volvoforum om Driver Support. Kanske ser du där parallellen med datorer och smarta mobiler, som väl knappast blir tråkigare med flera funktioner? Även för moderna bilar går sensor- och IT-utvecklingen så snabbt att nya funktioner enbart finns i vissa modeller och kan tillkomma inom ett modellår. Svårt att hålla ordning på även för proffsköpare tydligen.

Det gäller alltså vid begbilsköp att se upp med specifikationen. Köper du inte av en Volvohandlare kan det bli särskilt svårt att få korrekta besked. För 60-serien ingår exempelvis aktivt helljus generation 2 i paketet för modellår 2014. I 70-serien ingår bara generation 1 av det aktiva helljuset. Det bländar av automatiskt, men fortsätter inte att lysa på båda sidorna om mötande eller ikappkörda.

2 svar på ”Så ser du om Volvon har Driver Support”

  1. Tack för denna fina sida. Mycket mer användbart och trevligare att välja denna säkerhet än andra fälg etc. 5 stjärnor!

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.