Aktivt helljus bländar inte – Video

På Nobeldagen upptäckte jag att en närmast oumbärlig funktion för mörkerkörning har funnits på Volvobilar sedan i våras. Med ny teknik avskärmas bara den del av helljusloben, som är riktad mot andra fordon.

Skärmdump från och länk till video som demonstrerar Volvos aktiva helljus generation 2.
Skärmdump från video som demonstrerar Volvos aktiva helljus (generation 2). Speakern och titeln betonar att Volvos nya system är något annat – och mycket bättre – än bara automatisk avbländning till halvljus.


Först publicerad 11 dec 2013 bakom lucka nr.11 i Hjulkalendern.

Volvos andra generation av aktivt helljus är något annat än den automatiska avbländning till halvljus, som jag hittade många beskrivningar av när jag googlade på aktivt helljus, Active High Beam Control. Det gjorde jag under pågående Nobelfestligheter den 10 december.

För mig kändes det då lite genant att en mängd artiklar och videoklipp om denna smått revolutionerande säkerhetsfunktion från Volvo har funnits på nätet sedan i våras. Det borde jag ha känt till. Inte nog med att jag har forskat med Volvos utvecklare om säkerhetsrelaterad teknik under många år.

Dessutom har jag de senaste veckorna letat efter Volvo XC60 av senare årsmodell med det bästa av Volvos förarstöd och aktiva säkerhet. Det har lärt mig en hel del om förmågan hos Volvo att utnyttja IT-utvecklingen och snabbt få ut bilar på marknaden med de nya funktioner, som kan realiseras när prestanda hos processorer och minnen förbättras.

Ändå upptäckte jag inte nyheten med generation 2 av det aktiva helljuset förrän i går, när jag med Volvocars i Göteborg kollade specifikationen för en kanonfin och prisvärd XC60, som jag gärna ville ha. Då fick jag veta hur det nya aktiva helljuset fungerar och att det finns först i bilar av modellår 2014.

Den nya insikten medförde att jag motvilligt lämnade köparkön till en av Sveriges nu mest välutrustade och prisvärda XC60 i mina ögon. Den var nämligen av modellår (ModelYear) 2013.

Även om jag behöver säkerhetsfunktionerna för verksamheten i min konsultverksamhet, så måste jag nog vänta en tid – tills marknaden har försetts med flera bilar av MY2014 på den prisnivå, som mitt FoU-prioriterande företags ekonomi tillåter. Så nu får jag återgå till webben och spana efter Volvo XC60, MY2014 med fyrhjulsdrift (AWD), automatlåda (krävs för Queue Assist), förarstol med minne (snabba förarbyten i körexperiment), tonade rutor (döljer dyrbar utrustning) och – sist men inte minst – ett komplett paket med Driver Support inklusive aktivt helljus generation 2.

Klicka här för redan öppnade luckor i årets adventskalender.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.