Livsviktig kunskap om däck

Artikeln innehåller reklam med annonslänkar för ABS Wheels och Bythjul.com,
som har levererat däck till bilen för haveriutredningar i mitt företag (stop.se).

Foto på slitbanan för fyra sommardäck med slitagemarkeringar.
Hjul med sommardäck inför bytet i april. Nokian stansar slitbanan med siffror av olika djup för kvarvarande mönster i millimeter. På bildens däck har stansningen slitits bort för 8, 7, 6 och nästan för 5 millimeter. Varning för vattenplaning när droppen mellan 3 och 4 millimeter är borta.

Förbudet mot dubbdäck 15 april till 1 oktober väcker intresse för bilens fysik. Men viktig kunskap från forskning och experiment saknas i utbildning och massmedia.

Efter 15 april och före 1 oktober får man köra med dubbdäck enbart på vinterväglag. Dessutom krävs vinterdäck från och med december till och med mars (om vinterväglag råder). Det här gör april till en intensiv månad för hjul- och däckbyten. Funderingarna är många om naturlagar, bildynamik och väggrepp:

Bästa däcken fram eller bak?

Framdäcken får bilen att gira, om bakdäcken har dåligt sidgrepp. Det gäller även om föraren styr rakt fram. Det här har jag förklarat många gånger i massmedia och i olika utbildningar sedan 1970-talet. Då upptäckte jag att ekvationen för kritisk hastighet kunde förenklas och stabilitet demonstreras med legobilar eller papperssvalor.

Här vill jag inte ge ett kort svar på rubrikens fråga, eftersom det finns så många välgrundade åsikter för båda alternativen. Studera därför min illustrerade artikel i Nationalencyklopedin under uppslagsordet kursstabilitet eller surfa runt på bildrullen.se med lämpliga sökord. Sedan kan du själv bilda dig en uppfattning om min princip – att montera de bästa däcken bak på bilar som ska köras av ordinära förare i vanlig vägtrafik.

Varför ger vinterdäck sämre grepp på asfalt, speciellt när den är våt?

Är vinterdäcken utan dubbar (dubbfria) får de användas även sommartid. Men de ger sämre våtgrepp. Om däcket inte vattenplanar helt och hållet, så draperar sig vinterdäckets mjukare gummi omkring vägbanans ‘toppar’ och trycker upp mer vatten från ‘dalarna’. Det ökar avståndet mellan däckgummits och vägbanans närmaste molekyler och friktionskraften minskar.
Inom friktionsfysiken kallas det här för elastohydrodynamisk separation.

Är vinterdäck på våt asfalt värre än sommardäck på isgata?

Vid normal körning utnyttjar vi bara en bråkdel av väggreppet på barmark. Där kommer vinterdäckens sämre grepp sällan att märkas. Dessutom är den procentuella skillnaden liten jämfört med både sommardäck och med torr vägbana.

Men på vinterväglag uppnås ofta gränsen för vad däcken klarar, oavsett typ. Där kan sommardäck få en bil att sladda, bli ostyrbar eller öka bromssträckan till mer än det dubbla jämfört med bra vinterdäck.

Visserligen har jag känt hur vinterdäck ökar avdriften vid rondellkörning (stora G-krafter) på våt asfalt. Men så länge risken finns för vinterväglag föredrar jag själv vinterdäck framför sommardäck. Mitt minne håller kvar flera incidenter och avåkningar med mjuka racingdäck på väg från 1960-talets isbanetävlingar. Då låg hårdpumpade spikdäck i kofferten på den Lotus Elan, som jag körde i SM på isbana.

Utbildning kontra fördomar

Även om trafikskolorna är angelägna om att utbilda sina lärare i bilfysik, så ligger myndigheterna långt efter i sin kompetensförsörjning. Fördomar underblåses och missförstånd hotar när adekvat utbildning saknas. Det gäller även rättsväsendet – som dessbättre ska stärkas enligt finansminister Anders Borg på DN Debatt.

Förbuden mot dubbade däck har haft många olika skepnader under de senaste decennierna. Bilister som använder dubbdäck har varit syndabock för olika problem som politiskt och ekonomiskt är svåra att lösa. Men för den debatten hänvisar jag till andra artiklar i media – och på bildrullen.se.

1 svar på ”Livsviktig kunskap om däck”

 1. En bra bäst mönstrade däck bak på framhjulsdrivna bilar är att det då passar att förnya däck parvis när framdäcken är mogna för att bytas.
  Blir ju fler turer till däckfirman, men med fördelad kostnad så slipper säkert många bilägare frestelsen att “bara köra försiktigt lite till” för att byta vid eller efter nästa hjulskifte.

  Som bonus nr1 så varierar bilens grepp med >50% jämfört med om däcken roteras tills alla måste skifte samtidigt när greppet är som dåligt på alla hjul.
  Och med bäst grepp bak så är balansen och därmed bilens reaktionsmönster alltid det samma, och dessutom märker man halt väglag tydligast, tidigast och tryggast när drivande framhjul spinner jämfört med sladdande bakhjul som ofta kan kräva större kunskaper och reaktioner hos föraren för att häva.

  Bra Antisladdsystem hjälper så klart. Men ännu så existerar inget system som klagar alla typer av sladdsituationer..
  Slutligen så är och förblir bilar tryggast att frontkollidera med jämfört med sladd/ sidokollisioner. Och så kommer det att förbli så länge bilar är smalare än sin egen längd..

  Bonus nr2 är att man upptäcker snedslitage på däck pga felaktiga hjulvinklar (slitna styrstag, spindelleder, feljusterade styrsnäckor, länkarmsbussningar/lager..) betydligt tidigare än om däcken roteras / flyttas vilket kan maskera orsaken.
  Obs! att många awd / 4wd bilar har drivlina som ej tål skillnad i däckdiameter! Se producentens rekommendationer..
  Rwd bilar sliter som regel mer på bakdäcken så där fungerar ej heller denna metoden. Men bakhjulsdrift väljes som regel av andra orsaker än trafiksäkerhet..

  Jag undrar om orsaken till att vissa förståsigpåare i bilbranschen hårdnackat menar att däck skal roteras och bästa däck sättas på drivande hjul kan vara för att promotera att “deras” märker eller sålda bilar skall ha bäst möjliga framkomlighets-rykte?
  Kanske även för att dölja hur mycket fwd bilar sliter däck på drivhjulen, och att jämnt slitna däcksätt kanske verkar mindre slitna än om man låter framdäcken slitas ut först?

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.