Backkamera: var är linsen? Bildgåta i Hjulkalendern 16

Med några foton av Labb-Volvons bildskärm under backning kan du kanske lista ut var linsen sitter till parkeringshjälpkameran. Klicka på 1, X eller 2, så länkas du till ett förklarande foto. Är det för trivialt, kanske CTA*-indikeringen kan stimulera?Labb-Volvon (XC60 D4 AWD BE Pro med Driver Supportpaket och parkeringshjälpkamera) vid testanläggningen Asta Zero. Text med svarsalternativ för parkeringshjälpkamerans position.

Svarsalternativ till frågan “Var sitter backkamerans öga (parkeringshjälpkamerans lins) i Volvo XC60?” På bilden är Labb-Volvon på sin jungfrutur, ren och utan vägsmuts.

20141215_125638Parkeringshjälpkamerans bildskärm med CTA-varning från vänsterParkeringshjälpkamerans bildskärm med varning från de ultraljudsbaserade P-sensorernaDu som inte redan känner till svaret kan nog resonera dig fram till det, om du läser det fetstilta nedan och tittar på de tre fotona till höger av bilens centrala display. Där projiceras en spegelvänd bild som i en backspegel.

De heldragna gula linjerna på alla tre fotona visar var bakhjulen kommer att spåra med hänsyn till rattvridningen. De streckade linjerna markerar bilens yttre begränsningar.

Den röda indikeringen på det andra fotot uppifrån kommer från CTA*-funktionens radar som beskrevs i Hjulkalenderns lucka 14. Här har den upptäckt en gående med hund, som också triggar de ultraljudsbaserade närhetsvarnarna enligt de breda banden på nedre fotot.

Fotona togs när Labb-Volvon var betydligt smutsigare än på bilden ovan. Rutorna var dock renspolade och svepta av torkarna, även bak.

Du kanske också behöver känna till att bakluckan öppnas av en trycksensor över mitten av registreringsskylten.

Nedan följer länkar till foton i mediaarkivet med text som förklarar varför alternativet är rätt eller fel. Klicka på det alternativ du anser vara rätt svar på frågan:
Var sitter backkamerans öga (parkeringshjälpkamerans lins) i Volvo XC60?”

1: Kameralinsen finns innanför bakrutan till höger om mitten i torkarens svepyta

X: Kameralinsen finns på utsidan framför kromlistens mitt mellan de två skyltlyktorna

2: Kameralinsen finns på utsidan framför kromlisten till höger om båda skyltlyktorna 

Varför integrerad backkamera (parkeringshjälpkamera)?

Backkameran kostar en slant, men den kan rädda liv, om någon befinner sig bakom bilen när den backar.

 

I Hjulkalenderns lucka 14 framgick varför jag tycker att en sådan kamera borde finnas i företagsägda fordon, speciellt om de behöver backas på gågator och gårdar.

 

Det som annars kan få backningsovana förare att beställa en backkamera är nog markeringen med heldragna linjer, som visar var bakhjulen kommer att spåra med hänsyn till rattvridningen. Avkänning av rattvinkeln och beräkning av spårbilden lär man inte kunna få med en eftermonterad backkamera för universalbruk.

*CTA, Cross Traffic Alert, ingår i Driver Supportpaketet för Volvo XC60 modellår 2015.
Det är radarbaserat och varnar om någon är på väg att korsa din kurs när du backar

_________
Klicka här
för att öppna alla luckor
i 2014 års adventskalender på bildrullen.se

1 svar på ”Backkamera: var är linsen? Bildgåta i Hjulkalendern 16”

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.