Lucia i TV för Hjulkalendern -13

Stämningen i Linköpings domkyrka på Luciadagen är kanske svår att förmedla genom en video. Men dess beständighet illustreras av att Sveriges Television spelade in programmet för tio år sedan: 

Lucia kommer av och med ljus. Tidigare århundrades associationer till Lucifer, djävulen,  var nog en missuppfattning. Se Nationalencyklopedin och Wikipedia.
Därför firar vi Lucia är Svenska kyrkans rubrik över en beskrivning av hur traditionerna omkring 13 december har förändrats sedan Lucia föddes i Syrakusa på 280-talet.

Skärmdump av video på YouTube från SVT-inspelningen av Luciahögtiden 2003 i Linköpings domkyrka.
Skärmdump från videon ovan på YouTube med TV-inspelning av Luciahögtiden 2003 i Linköpings domkyrka. Fotot länkar till Luciasångens text med noter i en bild (som öppnas i ett nytt fönster) från bloggen Högtider och traditioner.

Historien om Lucia anknyter faktiskt till Bildrullens etikett syndabockar och därmed till resonemanget om känslor bakom lucka nr.12 i Hjulkalendern.
För den som vill ha ytterligare en koppling till temat Hjul och bilar passar det väl med årets helljusinnovation från Volvo och Hjulkalenderns lucka 11?

Klicka här för alla öppnade luckor i 2013 års adventskalender på bildrullen.se.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.