Okunnig övermakt väcker ilska

Okunnig maktutövning framkallar känslor, som inte kan trollas bort varken med repressiva åtgärder eller med naiv eftergivlighet för aggressioner från provocerade människor. Sådana kravallfrön sprids med fördomar som alla har.

Länspolismästarens respektfulla människosyn och taktik i Husby* kan vara värd att anamma även i andra sammanhang, när läget inte är akut. *Fler länkar nederst

Renault påkörd i sidan av berusad Opelförare, som friades för dödsolyckan.
Föraren (från Grekland) i den här Renaulten skadades svårt men överlevde, genom att han inte var fastspänd. I domstol klandrades han för vårdslös körning utan bilbälte. Svensken, som berusad körde in i Renaulten med cirka 100km/h i en skymd 50-korsning, dömdes för rattfylleri – men ansågs oskyldig till krocken.  Genom domen fick Renaultföraren skulden även moraliskt i sin grekiska vänkrets för att deras kamrat i baksätet dog av sina skador.

Som sakkunnig i det rättsliga försvaret för olycksinblandade bilförare anar jag en grund för våldsverkarnas känslor i storstädernas förorter*. I många av de tvister och brottmål med krascher, som jag har analyserat, är okunnigheten skrämmande om den haveridynamikens komplexitet.

Det värsta är kanske när okunnigheten hos makthavarna är omedveten. Då kan fördomar mot avvikande människor väcka sakligt ogrundade misstankar, exempelvis om försäkringsbedrägeri eller om vårdslös körning.

Misstankarna biter sig sedan fast ungefär som i forna tiders häxprocesser. Varken vittnesuppgifter eller teknisk bevisning förmår då rubba den legala och finansiella övermaktens övertygelse om avvikarens skuld.

Det bäddar för en dum dom i dubbel bemärkelse, både oklok och stygg. Ilskan bubblar ibland även inom mig, trots att jag enbart är en utomstående observatör. Det skulle därför inte förvåna mig om en osakligt dömd bilförare i frustration tar till våld mot försäkringsbolag, mot utredande konsultfirmor, eller mot rättsväsendet.

När det gäller de mänskliga mekanismerna bakom förortsvåldet är jag själv i högsta grad okunnig. Men jag vill här peka på hur samhällets osakliga skuldbeläggning kan ge upphov till känslor av vanmakt hos vem som helst. Det kan anas även hos justitieministern (DN).

Kanske är det inte enbart efter trafikolyckor som osaklig maktutövning särskilt drabbar ‘avvikare’? Men åtminstone då är det ogynnsamt att exempelvis heta Omar, vara högt försäkrad eller ha väckt avund genom att köra omkring i en dyrköpt Ferrari.

*Artiklar om kravallerna och förortsvåldet:

Förortens ungdomar måste kunna få jobb
Vuxna samlas för att hjälpa till
Statsministern: ”Det är inte okej”

Orolig natt och brända bilar i Husby
Bussar stoppas efter stenkastning
Åtta minuters försök radera bristande engagemang
Oroligheterna sprider sig över hela Stockholm
Upplopp i Stockholm – en nyhet i hela världen

Reinfeldt: Det är huliganism Bildspel: 45 foton
Boende skyddade Jakobsberg
Utländska medier gör kopplingar till Paris
De ökande klyftorna är chockerande
”Brandkåren har svårt att hinna med”

Husby-kommission krävs för djup analys
Gatans parlament: Den mest utsatte kastar första stenen

2 tankar på “Okunnig övermakt väcker ilska”

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.