Så kan stor Volvo skona även mindre bil i krock

I USA är Volvoägarna själva nöjda med sin bil. Till det bidrar kanske insikten om att Volvos konstruktion skonar både sina egna åkande och motpartens vid en krock. 

De senaste decennierna har Volvos utveckling av den olycksförebyggande, aktiva, säkerheten placerat märket i världstoppen. Den skadeförebyggande krocksäkerheten är också av världsklass.

Om de aktiva funktionerna – olika antikrocksystem, antisladd och vältningsskydd – inte räcker till, så finns andra barriärer mot skador.

Exemplet i videon nedan illustrerar att styrkan hos kupén har anpassats till bilens storlek och tyngd.

Få tycks veta att Volvos konstruktioner skonar även de åkande i påkörda småbilar. En lågt placerad tvärbalk i fronten på Volvos så kallade stadsjeep XC90 har i många år bidragit till krockskyddet för de åkande i mindre bilar. Se videon i artikeln
Varför förvirrar Folksam om fordons farlighet?

Dessvärre är det vanligt att alla ‘stadsjeepar’ (SUV) och stora bilar dras över en kam, så att utvecklingen hämmas eller tvingas in på okloka vägar. Schablontänkande med biltyper i stället för säkerhets- och miljöprestanda överskuggar det offentliga samtalet och styr ibland politiken in på stickspår.

Men bilköparna i USA tycks tänka på ett annat sätt – att döma av de senaste rubrikerna om Volvos ägare:
Volvo bästa europé i USA (DN 28okt)
Amerikaner gillar Volvo och japaner (SvD & GP 28okt)

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.