Motionera bromsarna? Video visar varför

När en bil bromsas hårt avlastas bakhjulen. För att inte det ska leda till sladdar som på videon nedan, dimensioneras bromsarna så att de ger större effekt fram än bak. Det leder till problem, ett dyrt och flera farliga.


Videon ovan visar hur bilen beter sig när bakhjulens belastning har minskats mer än framhjulens. Här görs det med hydraulik i Skidcar, en svensk uppfinning, som är avsedd för att träna halkkörning.
På vanliga bilar utan Skidcar ordnar naturlagarna samma sak när man bromsar.

Det dyra problemet – vibrerande bakbromsar

Vid normala inbromsningar jobbar nästan bara frambromsarna. Därför rostar ofta bakbromsarna. Så småningom uppstår oljud och vibrationer när de tar ojämnt. Det kostar pengar på verkstaden. Om inte förr så måste det fixas för att bilen ska godkänna bilen vid kontrollbesiktningen.

Nåja, du kanske slipper kontroll om din bil har fyrhjulsdrift. Varken Bilprovningen eller andra ackrediterade testföretag behöver nämligen ha resurser för att prova alla fyra hjulens bromsar samtidigt. Se  det här inlägget i min övergivna blogg.

Själv har jag ett ofarligt ställe på min dagliga resväg, där jag bromsar
hårt en kort stund. Om bilen har blivit våt gör jag det också innan den
parkeras, så att bromsskivorna då är torra, även på bakhjulen.
Men det är inte så lyckat att bromsa hårt i tät trafik enligt SvD för en tid sedan

Det farliga problemet med sämre bromsförmåga

Tar bakbromsarna dåligt slipper du kanske bakvagnssladd vid bra väggrepp. Men när det är halt så förlängs bromssträckan rejält. De effektivare framhjulsbromsarna konsumerar nämligen sitt väggrepp långt innan bakbromsarna kan utnyttja den relativt höga belastningen på bakhjulen.

Har bilen inte låsningsfria ABS-bromsar, så blockerar framhjulen (de slutar att rulla) och bilen blir ostyrbar. Om styrning inte behövs, eller om bilens ABS börjar slamra från framhjulen, så måste föraren ändå trampa hårdare på pedalen för att utnyttja bakhjulens väggrepp fullt ut.

Det farliga problemet med dåligt sidgrepp bak

… återkommer jag kanske till senare. Det beskrivs också på (den nu provisoriskt importerade) sidan Därför sladdar vissa bilar.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.