Husvagn kraschar som fällkniv: Videovisning 600 000 plus

Efter fordonskrascher anklagas ofta inblandade förare för slarv, klantighet och vårdslöshet. Det är naturligt och ofta behagligast för oss andra om vi distanserar oss från olyckan och utgår från att ‘det händer inte mig’.

Men missöden kan också inträffa under kontrollerade tester. Videoklippet ovan visar hur några små rattrörelser försätter ett lagligt husvagnsekipage i pendlingar, som inte kan hävas ens av förberedda och skickliga testförare.

Här är husvagnen alltså baklastad, inte överlastad – ett problem som ofta får mer uppmärksamhet, exempelvis i refererad av DN och SvD.

Videoklippet med fällknivs-ekipaget har passerat 
600 tusen visningar
i min kanal på YouTube.
Det får därför inta hedersplatsen igen.

Olyckor är oavsiktliga. Den distinktionen godtog redaktionen för Nationalencyklopedin, när jag lämnade in manus för uppslagsorden olycka och olycksutredning till band 14 i det tryckta verket.

Därför finns goda skäl att fundera över varför friska och normalt funtade människor tappar kontrollen över skeendet. Även om olika personer är inblandade, så upprepas det ungefär likadant gång på gång. Så hur kan jag minska risken att själv råka illa ut?

Till god hjälp är då många videosekvenser på YouTube. Men det gäller att tänka längre än till den naturliga reaktionen att ‘förklara’ allt genom att skylla på de inblandade personernas beteende – såvida inte det är uppenbart att kraschen är avsiktlig.
Om flera fordon är inblandade kan man ibland fråga sig varför ingen av förarna lyckades avstyra kraschen.

Som tävlingsförare, olycksutredare och körsäkerhetsforskare har jag sett många exempel på att kunskaper, praktiska erfarenheter och träning behövs för att undvika eller klara sig ur kritiska trafiksituationer.

Det hela kan börja med att söka insikt om varför de farliga händelseförloppen sätter igång och ta fram idéer om hur de kan hejdas. Videoinspelningar är en väg. Men för 10-15 år sedan fanns inte sådana lätt tillgängliga – varken från professionella aktörer eller från den breda allmänheten.

Tidigare jobbade vi därför i grupper med blandad erfarenhet från olika yrken för att söka återkommande mönster i specifika olycksförlopp. I ett inledande skede spånade vi utifrån korta notiser om liknande situationer. Se exemplen i de gamla (antikvarning!) sammanställningarna av dödsolyckor på övergångsställen och vid privat övningskörning.

Nu finns alltså videoinspelningar från verkliga händelser allmänt tillgängliga på webben. För den som vill är det bara att öppna sinnena och tänket, så att informationen kan bli till insikt och kunskap. Enbart min videokanal på YouTube (www.youtube.com/LennartStrandberg) har ett antal exempel på haverier genom förlorad kontroll eller brist på information. Se speciellt spellistan Vehicle Crashes and Accidents.

Dina insikter och konstruktiva förslag:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.